Ποιά είναι η Τόνια Μαλεγιαννάκη;

Η Τόνια είναι ενα κορίτσι που ήδη αν και σε νεαρή ηλικία έχει απασχολήσει τα φώτα της τηλεόρασης προσφέροντας με τις γνώσεις της που δεν είναι λίγες. 

Το πρώτο της πτυχίο είναι στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας ενώ μετά ακολούθησε το δεύτερο της πτυχίο και πλέον είναι Ψυχολόγος.

 Δεν σταμάτησε εκεί καθώς βρίσκεται στο Τμήμα Ιατρικής Κρήτης και πραγματοποιεί την μετεκπαίδευση της στην Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. 

Τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει είναι πολυάριθμα και σύμφωνα με εκείνη έπεται συνέχεια..

Για αρχή θέλω να μάθω τι σε έκανε να αποφασίσεις να ακολουθήσεις την Κοινωνιολογία και έπειτα το επόμενο σου βήμα, την Ψυχολογία;

 

Τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα πάντοτε μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και ήθελα εναγωνίως να ασχοληθώ με αυτά.

 

 Πιο συγκεκριμένα, ήθελα να ασχοληθώ με τον άνθρωπο και το πως βλέπει τα πράγματα, πως βιώνει τις καταστάσεις και πως τον επηρεάζουν. Έτσι, κατέληξα να ασχολούμαι πρωτίστως με την Κοινωνιολογία έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσω εκ του μηδενός σπουδές στην Ψυχολογία. 

 

Η πρακτική μου άσκηση ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτές τις σκέψεις μου. Μάλιστα, θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λένε να μην την υλοποιήσω διότι δεν ασχολείται κανείς με τους –επίτρεψε μου τον όρο- «πρακτικάριους». Η άποψη αυτή με βρίσκει αντίθετη. Αν θέλεις να αποκομίσεις γνώσεις, είναι στο χέρι σου. 

 

Άδραξα λοιπόν την ευκαιρία και μου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσω ήδη από πολύ νωρίς μια πρώτη εμπειρία στο χώρο της Ψυχολογίας. 

Από εκείνη τη στιγμή, οποιαδήποτε αμφιβολία για τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό εξαλείφθηκε και πλέον γνώριζα τι ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να ακολουθήσω. Κατά αυτόν τον τρόπο, επέλεξα εγώ το επάγγελμα που θέλω να κάνω και όχι αυτό εμένα, και είμαι ευγνώμων για αυτό. 

 

Συνήθως τι χαρακτήρες βρίσκουμε στις εξαρτήσεις μιας που η πρώτη σου πρακτική άσκηση ήταν στο ΚΕΘΕΑ; Συνήθως ισχύει αυτό που λένε ήταν ευάλωτο παιδί και έμπλεξε;

 

Αν κάτι μαθαίνουμε από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στις σχολές Ψυχολογίας είναι πως όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία και την οικογένεια, ως πρωτογενής φορέας κοινωνικοποίησης. Αυτός είναι ο πυρήνας όλων, αυτή είναι και η πυξίδα ενός Ψυχολόγου. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και άλλους παράγοντες που έχουν και εκείνοι καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ενήλικης ζωής του ανθρώπου όπως είναι για παράδειγμα οι κοινωνικοί ή οι βιολογικοί. Γενικότερα, οτιδήποτε καθιστά δυσλειτουργική την καθημερινότητα μας πρέπει να επέρχεται η αλλαγή. 

 

Απ’ ότι ξέρω ήσουν κάποια στιγμή στην Ηλιαχτίδα που ασχολείται με άτομα που νοσούν από καρκίνο. Πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νόσο ψυχολογικά; 

 

Θα σου πω κάτι…Θεωρώ πως πλέον πιο πολύ φοβόμαστε την λέξη και μόνο στο άκουσμα της παρά την νόσο σαν νόσο, δεδομένης βέβαια και της εξέλιξης που έχει λάβει η Ιατρική. Θέλω να πω πως είναι μια έννοια που ξυπνάει αυτομάτως ψυχολογικούς μηχανισμούς, τα σενάρια του μυαλού που δημιουργούνται κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείρισή της νόσου. Όταν ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, η ψυχική δύναμη που πηγάζει από μέσα του είναι εντυπωσιακή. 

Όταν ήμουν στην Ηλιαχτίδα γνώρισα ανθρώπους που αντιμετώπιζαν την νόσο ως πρόκληση και άλλους ως απειλή. Και τα δύο είναι φυσιολογικές αντιδράσεις αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι στη διαχείριση. 

Διαφορετικά θα λειτουργήσει το άτομο που αντιμετωπίζει τη νόσο ως πρόκληση και διαφορετικά όταν την αντιμετωπίζει ως απειλή. Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας έχουμε δύο επιλογές, fight or flight που λέμε και στην Ψυχολογία.

Δηλαδή, έχεις την επιλογή της μάχης ή της φυγής.

Στην Ηλιαχτίδα, όσους μαχητές και αν γνώρισα είχαν επιλέξει το fight και αυτό με γεμίζει χαρά. 

 

Ένα συχνό φαινόμενο είναι η κρίση πανικού και άγχους. 

Αυτό συνδέεται απόλυτα με κάποια ψυχολογική διαταραχή ενός ατόμου π.χ. Αν πάσχει από κατάθλιψη;  

Μπορείς να μας πεις με τι τρόπο μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα αυτά καθώς τους συμβαίνει; 

 

Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού κατατάσσονται στις αγχώδεις διαταραχές. 

Όταν μιλάμε για μια κρίση πανικού αναφερόμαστε σε ένα μεμονωμένο, ξαφνικό επεισόδιο έντονων συναισθημάτων που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως είναι η ταχυπαλμία, η ζάλη, το τρέμουλο κτλ. αλλά και ψυχικά συμπτώματα. Εκείνη τη στιγμή, το άτομο που το βιώνει έχει έντονο τον φόβο θανάτου, ότι κάτι θα του συμβεί. Έχει την αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο. Από την άλλη, η διαταραχή πανικού αφορά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. 

Σε αυτές τις καταστάσεις η ψυχοεκπαίδευση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας συνεισφέρει στα μέγιστα για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

 Όταν ο άνθρωπος γνωρίζει τι του συμβαίνει, μάθει τι είναι η κρίση πανικού ή αντίστοιχα η διαταραχή πανικού, τότε είναι και πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει. Επίσης, βοηθητικά μπορεί να λειτουργήσει και η διαφραγματική αναπνοή. Όμως, όπως και να έχει οι κρίσεις πανικού προέρχονται από κάπου, έρχονται για να μας δείξουν κάτι, κάτι τις πυροδοτεί. Αυτό το «κάτι» πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί για να αποφύγουμε τη διαιώνιση.  

 

Γενικά τι πιστεύεις ότι φταίει στον σημερινό κόσμο και δεν είναι αισιόδοξος

 

Δεν θεωρώ ότι η νέα γενιά, και όχι μόνο, δεν είναι αισιόδοξη διότι πάντα θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Απλώς ίσως να θέλει λίγη παραπάνω παρότρυνση για να κινητοποιηθεί, να πράξει και να ονειρευτεί. Θέλω να πιστεύω πως η νέα γενιά στοχεύει ψηλά και βρίσκει τα κατάλληλα κίνητρα για να προχωράει μπροστά. 

 

 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω πάρα πολλά για τον μυστηριώδη κόσμο της Ψυχολογίας αλλά θα ήθελα να μάθω και για την Τόνια. Είσαι ένα νεαρό κορίτσι που κατάφερες να κάνεις την επιθυμία σου επάγγελμα. Πως νιώθεις για τον στόχο που πέτυχες; 

 

Νιώθω ευλογημένη που κατάφερα να είμαι σήμερα εδώ και να μιλάω για αυτό που αγαπάω να κάνω. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν κάποιος θέτει έναν στόχο, δεν χάνει το βλέμμα του από αυτόν και δουλεύει καθημερινά με ζήλο, η επιτυχία είναι μονόδρομος. Πάντα, κατά τη διάρκεια της πορείας σου θα έρθουν εκείνοι που θα σου πουν ότι δεν θα τα καταφέρεις αλλά πρέπει να είσαι εκεί να αποδείξεις πρωτίστως στον εαυτό σου ότι μπορείς.

 Η οικογένεια μου, στάθηκε βράχος όλα τα χρόνια των σπουδών μου και πίστεψε σε εμένα, οπότε ένα μέρος της επιτυχίας μου το αποδίδω σε αυτούς τους ανθρώπους που με μεγάλωσαν και με έμαθαν να μην τα παρατάω. 

Δεν ξεχνάω ποτέ από που ξεκίνησα και ποιοι ήταν στο πλευρό μου καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου. Εύχομαι στον καθένα να νιώσει αυτό το συναίσθημα.

 

Πως είναι η Τόνια σαν άνθρωπος;

 

Επιλέγω να είμαι δοτική ακόμα και εάν δεν εκτιμάται κάποιες φορές. Ακόμα και αν η ζωή μας μαθαίνει πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με κάποιους ανθρώπους, δεν θέλω να μου το «πάρει» κανείς αυτό. Πάντα, θέλω να κρατάω τα θετικά στοιχεία από κάθε άτομο που επιλέγω να έχω στη ζωή μου. Έτσι είμαι. 

Αυτή είναι η Τόνια.

 Πορεύομαι με τις αξίες που με έχουν μεγαλώσει οι γονείς μου και δίνω αυτό που έχω εισπράξει από εκείνους, αγάπη και ασφάλεια. Το πείσμα μου πολλές φορές είναι αυτό που με οδηγεί στην επίτευξη των στόχων μου και με σιγουριά θα σου πω πως εάν κάτι μπει στο κεφάλι μου, θα παλεύω μέχρι να το καταφέρω. 

 

Πες μου τα επόμενα σου βήματα και πως μπορούμε να σε βρούμε; Έχεις σκοπό να αναπτυχθείς και εκτός Κρήτης;

 

Εντός των επόμενων μηνών, θα ανοίξω το πρώτο μου γραφείο στη γενέτειρα μου, στο Ηράκλειο. Ωστόσο, επειδή έχω βρεθεί πολλές φορές και στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και οι μετακινήσεις ,πλέον, είναι αναπόφευκτες, έχω θέσει ως στόχο κάποια στιγμή ,πρώτα ο θεός, να καταφέρω να ανοίξω εκεί το δεύτερο μου γραφείο ώστε να έχω την ευχέρεια να βοηθήσω και εκεί ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα. Προς το παρόν, παραμένω εντός των τειχών και θα βάλω τα δυνατά μου να σταθώ αντάξια απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Επομένως, σε λίγους μήνες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη διεύθυνση του γραφείου μου. 

 

Πριν κλείσουμε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση 

θέλω να μας δώσεις ένα θετικό μήνυμα και μια συμβουλή.

 

Να μην σταματάτε να ονειρεύεστε. Να μην φοβάστε να κάνετε λάθη, μέσα από αυτά εξελίσσεται ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος πάντα βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, ακόμα και μέσα στις δυσκολίες.

Ωστόσο, θα ήθελα ως άνθρωπος πρωτίστως και μετά ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας να ευχαριστήσω όλη την φιλανθρωπική σας ομάδα που συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ενίσχυση 170 οικογενειών αλλά και στους ανθρώπους που έχουν ήδη εγγραφεί και έχουν γίνει μέλη της ομάδας αυτής με σκοπό να προσφέρουν στο έργο σας, βάζοντας και εκείνοι το δικό τους λιθαράκι.

Θα κλείσω με μια φράση ενός Άγγλου συγγραφέα, του Σάμουελ Μπάτλερ,

«οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έμαθαν ποτέ πως ένας από τους πιο σημαντικούς σκοπούς της ζωής είναι να την απολαμβάνεις».